Lutina

Lutina, een materiaal dat schadelijk blauw UV-licht boven de 400nm filtert.

Omdat blauw licht zo helder is, wordt het gebruikt in vrijwel alle LED-apparaten, waaronder telefoons, tablets, laptops en televisies. Inmiddels is het gebruik van deze apparaten niet meer weg te denken in de huidige maatschappij, sterker nog: een enorme verdere toename mag verwacht worden. Daarom is het niet verwonderlijk dat bezorgde oogspecialisten onderzoek zijn gaan uitvoeren naar de invloed die dit (overmatige) gebruik heeft op de gezondheid van de gebruiker en dan met name de gezondheid van de ogen. Pas in 2001 werd het schadelijke effect van blauw licht op de melatonineproductie bevestigd, toen wetenschappers ontdekten dat het licht in het blauwe spectrum de aanmaak van melatonine verstoort.

Het gebied van het spectrum van zichtbaar licht dat beschouwd moet worden voor de bepaling van blauwlichtschade loopt van 300 nm (licht UV, diepblauw) tot 700 nm (dieprood), en het meest belangrijke van dit gebied is het subgebied 400-500nm. De piek van de gevoeligheid ligt rond de 440 nm.

Daglicht en LED spectrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luteïne is een van de twee carotenoïden die zich in hoge concentratie bevinden in de macula. Het is een anti-oxidant en werkt als een blauw filter waardoor voorkomen wordt dat teveel schadelijk blauw en ultraviolet licht het gevoelige weefsel aan de achterzijde van het netvlies bereikt en de lichtgevoelige cellen beschadigt. Deze fundamentele substantie wordt niet door het menselijk lichaam geproduceerd en kan alleen opgenomen worden via voeding.

Om de luteïne in de macula van het oog te beschermen en zo aan de gezondheid van het oog bij te dragen, is het Lutinaglas ontwikkeld. Lutina blokt UV-stralen zoals andere brillenglazen, maar absorbeert bovendien de lichtgolven van 400-420nm. Doordat Lutina deze lichtgolven tot 420nm absorbeert wordt oxidatieve stress en ook de schade aan de macula verminderd.

Lutina Oog

 

 

 

 


 

 

 

 

Hierdoor wordt de brildrager beter beschermd tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD). AMD is een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid bij mensen boven vijftig jaar. Men kan dus niet vroeg genoeg beginnen met het dragen van Lutinaglazen, zoals in Aziatische landen al heel gewoon is.

Reacties zijn gesloten.